Indyk po francusku – rolada

23 wrz, 2016 | INDYK, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Ciasto francuskie marznie bo jest mocno schłodzone, mięso z indyka jest już zmielone, ser camembert w plasterki pokroić by się chciało, ale to jeszcze za mało!  Oliwki nie chcą być już w całości, a musztarda i pieprz szaleją z ostrości. Jajko chce pozbyć się swojej skorupki, a czosnek swojej cieniutkiej łupki. Cebula z chęcią by się rozebrała i pokroić w kostkę by się dała.  Pomóżmy wszystkim składnikom spełnić ich życzenia i zróbmy z nich coś dobrego do zjedzenia. Farsz mięsny  na ciasto poukładajmy, sera camembert w plasterkach dodajmy. Jak już ciasto na roladę zwiniemy, na blachę przeniesiemy, jajkiem posmarujemy, pieprzem posypiemy to w piekarniku wypiekajmy, a potem przyjemności smakowej się oddajmy.

Składniki

  • 300 g ciasta francuskiego (gotowe ciasto w rolce),
  • 300 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki zielonych oliwek,
  • 1 kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 jajko,
  • 60 g sera camembert.

Przygotowanie

Piekarnik nastawiamy na 220°C.

Czosnek, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa. Oliwki kroimy bardzo drobno lub miksujemy za pomocą blendera. Do mięsa dodajemy musztardę, oliwki, całość doprawiamy pieprzem, solą i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwijamy, wykładamy na nim mięso, które rozprowadzamy równomiernie pozostawiając wolne brzegi, od dłuższej strony ciasta.

Ser camembert kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i układamy na środku ciasta po długości. 

1/3 część ciasta ( brzegiem dłuższym) składamy do wewnątrz i przykrywamy pozostałym ciastem, tworząc płaską roladę. Roladę przekładamy łączeniem, na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy  roztrzepanym jajkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Ciasto pieczemy 220°c przez pierwsze 10 min, następnie skręcamy temp.  do 200°C i pieczemy jeszcze ok. 15 min.

Takie ciasto możemy podawać na ciepło, krojąc w większe kawałki, lub po przestygnięciu w cieńsze plastry.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl