Ciasto francuskie marznie bo jest mocno schłodzone, mięso z indyka jest już zmielone, ser camembert w plasterki pokroić by się chciało, ale to jeszcze za mało! Oliwki nie chcą być już w całości, a musztarda i pieprz szaleją z ostrości. Jajko chce pozbyć się swojej skorupki, a czosnek swojej cieniutkiej łupki. Cebula z chęcią by się rozebrała i pokroić w kostkę by się dała. Pomóżmy wszystkim składnikom spełnić ich życzenia i zróbmy z nich coś dobrego do zjedzenia. Farsz mięsny na ciasto poukładajmy, sera camembert w plasterkach dodajmy. Jak już ciasto na roladę zwiniemy, na blachę przeniesiemy, jajkiem posmarujemy, pieprzem posypiemy to w piekarniku wypiekajmy, a potem przyjemności smakowej się oddajmy.
Składniki
- 300 g ciasta francuskiego (gotowe ciasto w rolce),
- 300 g mielonego mięsa z indyka,
- 1 biała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki zielonych oliwek,
- 1 kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 jajko,
- 60 g sera camembert.
Przygotowanie
Piekarnik nastawiamy na 220°C.
Czosnek, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa. Oliwki kroimy bardzo drobno lub miksujemy za pomocą blendera. Do mięsa dodajemy musztardę, oliwki, całość doprawiamy pieprzem, solą i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwijamy, wykładamy na nim mięso, które rozprowadzamy równomiernie pozostawiając wolne brzegi, od dłuższej strony ciasta.
Ser camembert kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i układamy na środku ciasta po długości.
1/3 część ciasta ( brzegiem dłuższym) składamy do wewnątrz i przykrywamy pozostałym ciastem, tworząc płaską roladę. Roladę przekładamy łączeniem, na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Ciasto pieczemy 220°c przez pierwsze 10 min, następnie skręcamy temp. do 200°C i pieczemy jeszcze ok. 15 min.
Takie ciasto możemy podawać na ciepło, krojąc w większe kawałki, lub po przestygnięciu w cieńsze plastry.
0 komentarzy