Francuskie mini roladki z kabanosami

9 wrz, 2016 | PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Czasem gotowe produkty kupuję i z nich szybkie przekąski przygotowuję. Ciasto francuskie, kabanosy  tym razem zakupiłam, sera, pieprzu, jajko dołożyłam. W kilka chwil roladki z tych składników przygotowałam i w piekarniku wypiekałam. Roladki takie proste, fajnie ostre, czyli kabanosy w cieście francuskim schowane jako przekąska podawane. 

Składniki

na 40 szt.:

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g),
  • 100 g bardzo cienkich kabanosów amerykańskich,
  • garść startego sera np. bursztyn, grana padano,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony,
  • 1 małe jajko.

Przygotowanie

Ciasto rozwijamy, cała powierzchnię posypujemy pieprzem i startym serem. Za pomocą nożyka do pizzy kroimy po długości na 5 równych pasków.

Pojedyncze kabanosy układamy na ciasto, przy krawędzi dłuższego boku na całej długości i zwijamy w rulon. Delikatnie spłaszczamy i kroimy na 8 równych części,  na mini roladki.

Roladki układamy stroną łączenia ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C i pieczemy ok. 15-20 min.

Francuskie mini roladki z kabanosami można podawać na ciepło po lekkim przestygnięciu lub na zimno.

4 komentarze

  1. Grunt to przepis!

    Takie proste, a jakie pyszne! Super pomysł na szybką przekąskę 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      DZIĘKUJĘ 🙂

      Odpowiedz
  2. ewa

    świetna przekąska na imprezę !

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Jak najbardziej na imprezę, na jeden, dwa kęsy 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl