Czasem gotowe produkty kupuję i z nich szybkie przekąski przygotowuję. Ciasto francuskie, kabanosy tym razem zakupiłam, sera, pieprzu, jajko dołożyłam. W kilka chwil roladki z tych składników przygotowałam i w piekarniku wypiekałam. Roladki takie proste, fajnie ostre, czyli kabanosy w cieście francuskim schowane jako przekąska podawane.
Składniki
na 40 szt.:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g),
- 100 g bardzo cienkich kabanosów amerykańskich,
- garść startego sera np. bursztyn, grana padano,
- pieprz kolorowy świeżo mielony,
- 1 małe jajko.
Przygotowanie
Ciasto rozwijamy, cała powierzchnię posypujemy pieprzem i startym serem. Za pomocą nożyka do pizzy kroimy po długości na 5 równych pasków.
Pojedyncze kabanosy układamy na ciasto, przy krawędzi dłuższego boku na całej długości i zwijamy w rulon. Delikatnie spłaszczamy i kroimy na 8 równych części, na mini roladki.
Roladki układamy stroną łączenia ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C i pieczemy ok. 15-20 min.
Francuskie mini roladki z kabanosami można podawać na ciepło po lekkim przestygnięciu lub na zimno.
Takie proste, a jakie pyszne! Super pomysł na szybką przekąskę 🙂
DZIĘKUJĘ 🙂
świetna przekąska na imprezę !
Jak najbardziej na imprezę, na jeden, dwa kęsy 🙂