Kiedy na wycieczki się wybieramy, to swoje przekąski ulubione zabieramy. Takie, które szybko się przygotowują, a jednocześnie oryginalnie smakują. Ja ciasto z mąki pszennej wyrobiłam, nadzieniem z pasztetu z kaparami i pieprzem zielonym marynowanym wypełniłam, w sakiewki skręciłam i za pomocą wałka spłaszczyłam. Placki na grillu wypiekałam i przekąskę gotową już miałam. Takie placki na gorąco są genialne, ale na zimno również smakują idealnie.
Składniki
ciasto:
- 300 g mąki pszennej typ 550,
- szczypta soli,
- woda,
- mąka do podsypania,
farsz:
- Wielkopolski pasztet z drobiem, oliwkami i kaparami 131 g PROFi,
- pieprz zielony marynowany,
- kapary.
Przygotowanie
ciasto:
Mąkę mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy na 15 min w temp. pokojowej, pod przykryciem.
Ciasto dzielimy na ok. 8 części. Rozwałkowujemy, na środku każdego nakładamy po łyżeczce pasztetu, dodajemy po kilka szt. kapary i pieprzu. Ciasto dookoła zwilżamy wodą i składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy dłonią i rozwałkowujemy na placki.
Rada: placki podsypujemy mąką.
Placki grillujemy z dwóch str. na suchym dolnym ruszcie.
Rada: placki najlepiej będą się piekły pod przykrywą, można ją zastąpić folią aluminiową.
0 komentarzy