Grillowane placki z pasztetem

15 sie, 2016 | GRILL, PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Kiedy na wycieczki się wybieramy, to swoje przekąski ulubione zabieramy. Takie, które szybko się przygotowują, a jednocześnie oryginalnie smakują. Ja ciasto z mąki pszennej wyrobiłam, nadzieniem z pasztetu z kaparami i pieprzem zielonym marynowanym wypełniłam, w sakiewki skręciłam i za pomocą wałka spłaszczyłam. Placki na grillu wypiekałam i przekąskę gotową już miałam. Takie placki na gorąco są genialne, ale na zimno również smakują idealnie.

Składniki

ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ 550,
  • szczypta soli,
  • woda,
  • mąka do podsypania,

farsz:

  • Wielkopolski pasztet z drobiem, oliwkami i kaparami 131 g PROFi,
  • pieprz zielony marynowany,
  • kapary.

Przygotowanie

ciasto:

Mąkę mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy na 15 min w temp. pokojowej, pod przykryciem.

Ciasto dzielimy na ok. 8 części. Rozwałkowujemy, na środku każdego nakładamy po łyżeczce pasztetu, dodajemy po kilka szt. kapary i pieprzu. Ciasto dookoła zwilżamy wodą i składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy dłonią i rozwałkowujemy na placki. 

Rada: placki podsypujemy mąką.

Placki grillujemy z dwóch str. na suchym dolnym ruszcie.

Rada: placki najlepiej będą się piekły pod przykrywą, można ją zastąpić folią aluminiową.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl