Filety z kurczaka marynatą musztardową zamarynowałam, następnie cienkie plastry cukinii do nich dodałam. Ziemniaczki dobrze doprawiłam i grilla rozpaliłam. Wszystko w folię aluminiową schowałam i spokojnie czekałam, aż filety będą ozłocone, a ziemniaczki dobrze upieczone. Całość posiekaną młodą cebulką ze szczypiorkiem posypałam i smaczny obiad gotowy miałam.
Składniki
marynata:
- 2 łyżki musztardy miodowej Dijon ,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
- sól do smaku,
ponadto:
- 1 kg młodych jak najmniejszych ziemniaków,
- 2 filety z kurczaka,
- 1 mała cukinia,
- olej rzepakowy,
- sól do smaku,
- pieprz czarny mielony,
- ok. 1 łyżka suszonej pietruszki,
- świeży lubczyk,
- młoda cebulka ze szczypiorkiem,
- 1 główka czosnku.
Przygotowanie
Ziemniaki:
Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, czarnym pieprzem, suszoną pietruszką, dodajemy obrany czosnek i liście lubczyku. Całość dokładnie mieszamy. Po kilka sztuk układamy na foli aluminiowej i szczelnie ją zawijamy.
Układamy na ruszcie i grillujemy ok. 30 -40 min w zależności od wielkości ziemniaków.
Mięso:
Marynata: musztardę mieszamy z olejem, pieprzem ziołowym i dodajemy sól do smaku.
Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy je w marynacie i odstawiamy na ok. 15 min.
Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w długie, cienkie plastry.
Filet z kurczaka układamy na foli aluminiowej, po długości dodajemy cukinię oraz szczypiorek w całości, ok. 5 szt. Folię zawijamy i grillujemy str. mięsa ok. 15 – 25 min na złoty kolor.
Kurczaka kroimy na grube plastry, podajemy z ziemniakami i posiekanym szczypiorkiem z cebulką.
Pyszności !
Ewcia jak najbardziej 🙂