Filety z kurczaka są dobrze doprawione, następnie delikatnie na oleju rzepakowym podsmażone. Pory w plasterkach są dodane, niewielką ilością wody zalewane, chwileczkę duszone, do smaku doprawione. Różyczki brokułu na wierzch poukładane, pod wpływem pary ugotowane, z ryżem pełnoziarnistym podane, a do smaku bazylią czerwoną i czarnuszką udekorowane. Danie fit smaczne– zdrowe, a dzięki przyprawom w smaku oryginalne i wyjątkowe.
Składniki
- 2 filety z kurczaka,
- 1 por,
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw zioła tajskie,
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu cytrynowego,
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
- ½ łyżeczki ciętej trawy cytrynowej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 50 ml wody,
- sól do smaku,
- 1 świeży brokuł,
- 250 g ryżu pełnoziarnistego,
- świeża bazylia czerwona,
- czarnuszka do posypania.
Przygotowanie
Filety oczyszczamy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Mieszamy ze sobą pieprz czarny, cytrynowy, zioła tajskie, trawę cytrynową i szczyptę soli. Tą mieszanką nacieramy filety.
W garnku o szerokim dnie podgrzewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony tylko tyle, żeby białko się ścięło.
Dodajemy pokrojonego w plasterki pora, mieszamy, wlewamy max 50 ml gorącej wody i całość dusimy pod przykryciem ok. 10 min.
Świeży brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, które układamy na wierzch kurczaka, przykrywamy pokrywką i całość dusimy jeszcze ok. 15 min. Brokuły powinny być al dente. Całość doprawiamy do smaku wg uznania, pieprzem, solą.
W tym czasie gotujemy ryż bez soli wg proporcji: 1 porcja ryżu/ 2 porcje wody, odcedzamy.
Kiedy mięso będzie gotowe, powstałym wywarem zalewamy ryż i całość zagotowujemy lub pozostawiamy pod przykryciem, smaki wówczas się zmieszają.
Kurczaka podajemy z ryżem, duszonymi porami, brokułami, a całości nadajemy delikatnego korzenno- słodkawego smaku bazylią czerwoną, a czarnuszką kontrastu i chrupkości.
0 komentarzy