Szparagi w tarcie pięknie wyglądają, bo cudowny kolor zielony maja, z serkiem białym kontrastują, a razem idealnie smakują. Masa jest z jajek, śmietany, do której szpinak został dodany. Tarta wyszła chrupiąca, a smaku zaskakująca.
Składniki
ciasto na tarte o średnicy 30 cm:
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- szczypta cukru,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 100 g zimnego masła,
- 250 g mąki pszennej,
- opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody,
- mąka do podsypania,
ponadto:
- 1 opakowanie serka miękkiego solankowego 180 g,
- garść zielonych szparagów (ok. 300 g jak najcieńszych),
- garść świeżego szpinaku,
- 3 jaja,
- 2 kopiaste łyżki śmietany 18%,
- sól do smaku,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- świeży tymianek.
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu, 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.
Rada: masę przygotowujemy w trakcie pieczenia ciasta.
Szparagi:
Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki (wystarczy wygiąć je w łuk, a same się odłamią).
Zalewamy je bardzo zimną wodą i pozostawiamy na ok. 10 min lub chłodzimy 4 min w zamrażalniku.
Następnie zalewamy wrzątkiem z dodatkiem cukru i łyżeczki soli, gotujemy 2-3 min w zależności od ich grubości. Szparagi mają być tylko podgotowane. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, przekładamy na ręcznik papierowy do wysuszenia. Tak przygotowane szparagi będą miały ładny kolor i będą chrupiące.
Rada: szparagi wkładamy do rondelka tak, żeby gółki wystawały, one są bardzo delikatne i nie muszą być sparzone.
Masa:
Szpinak płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy i rozdrabniamy za pomocą blendera.
Do jajek dodajemy śmietanę, pieprz, szczyptę soli, 1 łyżeczkę posiekanego tymianku, szpinak i całość dokładnie mieszamy (można zmiksować).
Na przestudzone ciasto przelewamy masę jajeczno szpinakową, układamy szparagi, jeden koło drugiego i dodajemy pokrojony w kostkę serek.
Tarte wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, pieczemy ok. 20 min.
Rada: wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, pod koniec go zdejmujemy.
Przed podaniem, na wierz tarty dodajemy świeży tymianek. Smakuje zarówno na gorąco jak i zimno.
jak zielono <3 pysznie !
<3 🙂
Pyszne połączenie smaków, uwielbiam szparagi i szpinak.
Dziękuję i zapraszam do próbowania moich przepisów 🙂