Lekkie z ryżu danie, które można w 15 min przygotować, poczekać jeszcze 10 min i już smakować. Dla tych, co kalorie liczą dnia każdego i dla tych, co lubią coś prostego i zdrowego. Ryż, indyk, brokuły, groszek, pieczarki, szczypiorek, tymianek, olej rzepakowy i przyprawy, to wszystkie składniki tej potrawy.
Składniki
na 4 porcje:
- filet z indyka ok. 600 g,
- 250 g ryżu basmati Uncle Ben’s,
- 1 mały brokuł,
- 200 g pieczarek,
- 1 szklanka groszu mrożonego,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- ½ łyżeczka pieprzu cytrynowego,
- sól do smaku,
- pieprz czarny do smaku,
- gałązka świeżego rozmarynu,
- 1/ 4 łyżeczki garam masala,
- szczypiorek.
Przygotowanie
Filet z indyka oczyszczamy, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso z dodatkiem rozmarynu. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
Dodajemy ryż (wysypujemy z 2 porcji w woreczkach) i zalewamy 450 ml gorącej wody i mieszamy. Na wierzch układamy brokuł podzielony na mniejsze różyczki. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu. Ryż powinien wchłonąć wodę, a brokuł ugotować się na al dente pod wpływem pary. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy groszek, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 10 min.
W czasie, kiedy gotuje się ryż, podsmażamy na suchej patelni pieczarki pokrojone w plasterki, na koniec doprawiamy solą.
Ryż podajemy z pieczarkami i posiekanym szczypiorkiem.
kupiłaś mnie tym daniem! pycha
I to jest najlepszy komentarz jak dla mnie 🙂