Chrupiący kalafior w serowej panierce bardzo łatwo i szybko się przygotowuje i dobrze smakuje, a delikatny kalafior jak z ostrym sosem połączymy, to smakowy duet utworzymy. Można go jako przekąskę zajadać lub jako dodatek do obiadu podawać.
Składniki
- 1 świeży kalafior,
- 2 duże jajka,
- 50 g twardego sera np. bursztyn, parmezan,
- 2 szklanki bułki tartej,
- 1 łyżka suszonego koperku,
sos:
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki sosu ostrego chili,
- 2 łyżki sosu słodko chili,
- 1 łyżeczka miodu.
Przygotowanie
Kalafior czyścimy i dzielimy na mniejsze różyczki. Ser trzemy na najdrobniejszej tarce. Bułkę tartą mieszamy z koperkiem i serem. Jajka dokładnie rozbijamy za pomocą trzepaczki.
Różyczki kalafiora zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce z serem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku ok. 20 min w 200°C , na złoty kolor (przed wyciągnięciem należy sprawdzić czy kalafior jest gotowy, ma być chrupiący, ale nie surowy !).
Sos:
Wszystkie składniki na sos łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji, sosu chili można dodać na samym końcu wg własnego uznania.
Tak przygotowane chrupiące różyczki podajemy z pikantnym sosem. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu.
Świetny pomysł 🙂 Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Polecam 🙂