Szybkie danie, czasem jest to wyzwanie, żeby nie tylko fajnie wyglądało, ale i dobrze smakowało. Do przygotowania makaronowego dania oleju rzepakowego użyłam, pesto i tuńczyka nim połączyłam bo „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze z nim gotuję, piekę i smaczne, moje dania przygotowuję ”. Z miłością podane, zawsze danie jest udane.
Składniki
- 200 g makaronu gniazdko,
- 1 garść rukoli,
- 1 garść bazylii,
- sok z cytryny do smaku,
- 1 łyżka orzeszków piniowych,
- 10 g startego parmezanu,
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 170 g),
- 2 łyżki kapary,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- sól do smaku,
- suszona papryka chili, świeżo mielona,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- garść pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie
Orzeszki piniowe miksujemy z pomocą blendera, dodajemy rukolę, bazylię, parmezan i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny do smaku.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Tuńczyka odciskamy z nadmiaru sosu, przekładamy na gorącą patelnię razem z jedną łyżką oleju rzepakowego, dodajemy kapary, mieszamy i podgrzewamy. Na tej samej patelni przez chwilę podgrzewamy pomidorki.
Makron łączymy z pesto, dodajemy na wierzch tuńczyka z kapary, pomidorki, całość doprawiamy chili i ozdabiamy listkiem bazylii.
0 komentarzy