Makaron w pesto na oleju rzepakowym z tuńczykiem, kapary i pomidorkami

26 sty, 2016 | DANIA GŁÓWNE, MAKARON, PESTO, RYBY, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Szybkie danie, czasem jest to wyzwanie, żeby nie tylko fajnie wyglądało, ale i dobrze smakowało. Do przygotowania makaronowego dania oleju rzepakowego użyłam, pesto i tuńczyka nim połączyłam bo „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze z nim gotuję, piekę i smaczne, moje dania przygotowuję ”.  Z miłością podane, zawsze danie jest udane.

Składniki

  • 200 g makaronu gniazdko,
  • 1 garść rukoli,
  • 1 garść bazylii,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 1 łyżka orzeszków piniowych,
  • 10 g startego parmezanu,
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 170 g),
  • 2 łyżki kapary,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • suszona papryka chili, świeżo mielona,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • garść pomidorków koktajlowych.

Przygotowanie

Orzeszki piniowe miksujemy z pomocą blendera, dodajemy rukolę, bazylię, parmezan i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny do smaku.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.

Tuńczyka odciskamy z nadmiaru sosu, przekładamy na gorącą patelnię razem z jedną łyżką oleju rzepakowego, dodajemy kapary, mieszamy i podgrzewamy. Na tej samej patelni przez chwilę podgrzewamy pomidorki. 

Makron łączymy z pesto, dodajemy na wierzch tuńczyka z kapary, pomidorki, całość doprawiamy chili i ozdabiamy listkiem bazylii.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl