Przyprawy, polędwiczki z kurczaka, brukselka, makaron i fasolka kolorowa, jedna patelnia, a potrawa będzie wyjątkowa. To danie jest smaczne, zdrowe, dobrze doprawione i w kilkanaście minut gotowe. Kolorami żółto – zielonymi do nas się uśmiecha i na zjedzenie prosto z patelni czeka.
Składniki
- 6 polędwiczek z kurczaka,
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego,
- pieprz kolorowy do smaku,
- 1/2 łyżeczka kurkumy,
- 1/2 łyżeczka curry,
- 50 g serka topionego śmietankowego,
- 100 ml bulionu (rosół który został ugotowany na pozostałej części kurczaka),
- 50 ml śmietanki 30 %,
- sól do smaku,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
ponadto:
- 100 g brukselki,
- 100 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej,
- świeży tymianek,
- suszony czosnek świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- 100 g makaronu kolorowego świderki,
- zielona pietruszka.
Przygotowanie
Pieprz, kurkumę, curry i 2 szczypty soli mieszamy.
Polędwiczki oczyszczamy, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Kurczaka obtaczamy w przyprawach i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 min.
Na patelni rozgrzewamy olej i odsmażamy kurczaka ok 2 min.
Śmietankę mieszamy z bulionem, dodajemy serek topiony i całość miksujemy za pomocą blendera. Przygotowanym sosem zalewamy kurczaka, dodajemy brukselkę, fasolkę, makaron, świeże igiełki tymianku i dusimy do momentu, aż makaron będzie al dente, a sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą do smaku i dokładamy zielona pietruszkę.
Rada: w razie potrzeby dolewamy bulionu, tylko tyle, żeby makaron się ugotował.
mmm wygląda przesmacznie, chętnie bym zjadła 😉
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉
Dziękuję i pozdrawiam 🙂