Pizza domowa, za każdym razem inaczej smakuje i często nowymi smakami zaskakuje. Kiedy nie wiem co na obiad przygotować, albo nie chce mi się zbytnio gotować, to szybko ciasto wyrabiam i to co mam na nie nakładam. Dzisiaj polecam Wam golonkę peklowaną na cieście pieprzowym podaną, czyli pizzę „golonkową” smaczną, wyjątkową.
Składniki
ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 150 ml ciepłej wody,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
pozostałe składniki:
- 50 g startego sera żółtego,
- 1 słoiczek golonki ok. 300 g lub ugotowanej 200 g,
- 1 kopiasta łyżka kapary,
- 1 łyżka sosu chili,
- świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku,
- listki świeżej bazylii.
Przygotowanie
W dużej misce rozpuszczamy w wodzie drożdże z dodatkiem cukru, dodajemy połowę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (w temp. pokojowej).
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy, sól, pieprz, pozostałą część mąki i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 30 cm i przekładamy na podsypana mąką blachę do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 220°C.
Golonkę oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, galarety i dzielimy na kawałeczki.
Ciasto smarujemy sosem chili za pomocą np. sylikonowego pędzla, bardzo cienką warstwę, żeby nie przesadzić z ostrością. Nkładamy ser, dodajemy golonkę i kapary, doprawiamy mieloną papryczką.
Pizze wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 15 min.
Podajemy z świeżą bazylią.
wygląda obłędnie 🙂
Dziękuję 🙂
Z golonką pizzy jeszcze nie jadłam, musiała smakować obłędnie! 🙂
Polecam 🙂
O goloneczka i pizza, osobno jadłem, ale razem nigdy :0
Fajne połączenie, taka wiejska pizza 🙂