Kruche ciasto, warzywa na nim poukładane i w piekarniku wypiekane. To taki odpowiednik ciasta kruchego, babcinego, w piecu kaflowym wypiekanego. Cukinie zawsze babcia w ogródku miała i do ciasta dodawała. Stół przed domem, pięknie kwiatami ozdabiała i przy nim cała rodzina zasiadała. To była chwila wspólnego biesiadowania, najwspanialszych posiłków zjadania. Atmosfera niesamowita, a uczta wyśmienita. Proste dania jak podane zostaną niebanalnie to smakować będą genialnie.
Składniki
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (w rolce),
- 3- 4 łyżki pomidorów krojonych (mogą być gotowe, lub świeże zmiksowane),
- 1 łyżka ajvaru ostrego,
- 1 duża biała cebula,
- 150 g bakłażana,
- 100 g cukinii,
- 2 łyżki kapary,
- 50 g startego sera żółtego np. bursztyn, parmezan,
- pęczek szczypiorku,
- szczypta cukru,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- przyprawa do grillowanych warzyw,
- sól do smaku,
- olej rzepakowy Rapso.
Przygotowanie
Pomidory krojone mieszamy z ajvarem, doprawimy, solą, cukrem i pieprzem do smaku.
Cebulę i cukinię kroimy w cienkie plastry, a bakłażan na mniejsze kawałki (kostkę lub plasterki, a następnie na części jak pizzę). Wszystko przekładamy do miski, polewamy niewielka ilością oleju i doprawiamy przyprawą do warzyw, całość mieszamy.
Ciasto rozwijamy, kroimy na 6 prostokątów i układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy kawałek ciasta smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy na wierzch warzywa, kapary i posypujemy startym serem (1/4 zostawiamy).
Pieczemy ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
Gorące tarty posypujemy pozostały serem i posiekanym szczypiorkiem.
0 komentarzy