Samo ciasto drożdżowe jest delikatne i mało słodkie, bo to figi jakie zostały dodane i miodem polane, mają dodawać całości fajnej słodkości.
Składniki
na tortownicę o średnicy 30 cm:
- 200 ml mleka,
- 100 g masła,
- 20 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 4 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
- 300 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 3 – 4 szt. świeżych fig,
- 4 łyżki płynnego miodu,
ponadto:
- masło do wysmarowania formy,
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Formę na tortownicę wysmarowujemy masłem i posypujemy mąką, można też wyłożyć dno papierem do pieczenia.
Mleko podgrzewamy z dodatkiem masła, tylko tyle żeby się roztopiło. Odstawiamy do przestygnięcia, ma być letnie. Dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy.
W dużej misce miksujemy całe jajka z dodatkiem cukru trzcinowego i cukru z prawdziwą wanilią. Dolewamy przestudzone mleko, dodajemy sól, połowę mąki i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy, stopniowo dosypując pozostałą część mąki. Ciasto powinno być gładkie lekko lejące. Przelewamy do przygotowanej formy.
Figi myjemy, suszymy, odcinamy twarde ogonki i dzielimy każdą na ósemkę. Stroną skórki układamy na wierzchu ciasta, które pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
Przed włożeniem ciasta do piekarnika, wierzch polewamy miodem.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ok. 30 min (do suchego patyczka)
Rada: czas pieczenia zależy czasm od piekarnika, dlatego warto sprawdzać za pomocą patyczka (długiej wykałaczki) czy się upiekło. Wbijamy patyczek na 2- 3 sek. w najgrubszym miejscu ciasta, wyciągamy i jeśli jest suchy, tzn., że ciasto jest już upieczone.
0 komentarzy