Focaccia pietruszkowa z słodko kwaśną cebulką duszoną w piwie

4 sie, 2015 | Wszystkie przepisy, PRZEKĄSKA | 0 komentarzy

Focaccia to potrawa kuchni włoskiej, rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Przeważnie  przygotowuje się bez dodatków tylko  z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, albo z suszonymi pomidorami i oliwkami. Ja zrobiłam ją po swojemu, do ciasta pietruszki zielonej dodałam, a na wierzch cebulkę słodko kwaśną, duszoną w piwie poukładałam. Ciasta palcami nie uciskałam, tylko w kratkę ponacinałam. Po upieczeniu olejem rzepakowym skropiłam i na prostokąty pokroiłam, znajomym podałam i za chwilę pustą deskę miałam. Czyli smakowało, a było jej nie mało tongue-out PS: na zdjęciu nie ma wszystkich kawałków, bo podczas krojenia focaccia została od razu zjadana.

Składniki

ciasto na dużą blachę od piekarnika ok. 38 /35 cm:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1/2 łyżeczka cukru białego,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g mąki razowej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • pęczek posiekanej zielonej pietruszki (duża garść),

ponadto:

  • 2 duże cebule czerwone,
  • 1 duża cebula biała,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • otarta skórka z jednej cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • sól do smaku,
  • 60 ml piwa jasnego.

Przygotowanie

Ciasto:

Drożdże mieszamy z cukrem, wodą i mąką razową. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min, do wyrośnięcia.

W dużej misce mieszamy mąkę pszenną z solą, dodajemy wyrośnięte drożdże, pietruszkę i wyrabiamy ciasto do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach blachy. Przekładamy je na blachę podsypaną mąką, Ciasto z wierzchu nacinamy w kratownicę w bliskich odstępach (ja wykonałam za pomocą specjalnego noża do siekania ziół, co ma 4 ostrza, ale można delikatnie wykonać też, za pomocą noża do krojenia pizzy). Skrapiamy wodą i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.

W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek posiekany w kostkę i cebulę w paski, podsmażamy  ok. 3 min. Dodajemy cukier, miód, skórkę z cytryny, szczyptę soli i smażymy kolejne 2 min, cały czas mieszamy. Całość zalewamy piwem i dusimy na małym ogniu, aż cebula się zrumieni, a piwo zostanie wchłonięte. Odstawiamy do przestygnięcia.

Na wyrośnięte ciasto przekładamy cebulę i pieczemy 15 -20 min w rozgrzanym piekarniku do 210°C (układamy na przedostatniej półce, żeby cebulka nam się nie przypaliła). Gorącą focaccie spryskujemy olejem rzepakowym i kroimy na dowolnej wielkości kwadraty, czy prostokąty.

Rada: jeśli ktoś lubi dużą ilość cebuli, to wystarczy zwiększyć jej proporcję. Zamiast oleju rzepakowego można użyć swojej ulubionej oliwy, ja jednak proponuje olej rzepakowy, bo nie zmienia zamierzonego smaku cebulki.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl