Tylko 4 składniki potrzebujemy, robimy, pieczemy i smacznie na ciepło lub zimno jemy. Jeśli czysty barszczyk czerwony do nich dodamy to obiad będzie smaczny, zapewne udany.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 375 g,
- 200 g pasztetu wykwintnego z drobiem Spichlerz Rusiecki,
- czarnuszka,
- sól gruboziarnista.
Przygotowanie
Piekarnik nastawiamy na 220°C.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce to wystarczy je rozwinąć).
Za pomocą nożyka do ciasta, lub pizzy przecinamy, po długości, na dwie równe części. Jedną z nich posypujemy czarnuszką, kilkoma ziarenkami soli i dociskamy za pomocą wałka. Następnie ciasto kroimy po szerokości, żeby uzyskać równe prostokąty ok. 14 szt. Na czystej części ciasta nakładamy na środek prostokątu, po długości, po dwie łyżeczki pasztetu. Brzegi powinny pozostawić czysta. Przykrywamy ciastem doprawionym, czarnuszką do góry, brzegi sklejamy za pomocą widelca. Przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, zachowując odstępy. (patrz zdjecia)
Pieczemy w 220°C ok. 20 min do zarumienia (czas pieczenia i tempera podawana jest zawsze na opakowaniu).
Pysznie 🙂
Dziękuję 🙂