Za kurkami się stęskniłam, więc upichcić z nich coś postanowiłam. Pomysłu zbytnio nie miałam, ale w końcu tartę wykombinowałam. Chciałam, żeby kurki fajnie po upieczeniu z niej wystawały, więc zrobiłam z fasolki podkład mały. Masą ją zalałam i grzybki na niej porozkładałam. Po upieczeniu i skosztowaniu się okazało, że takie rozwiązanie zadziałało. Fasolka była musztardą podostrzona, masa serowa, smaczna, ozłocona, a kurki z tarty się uśmiechały i do zjadania zachęcały.
Składniki
na ciasto kruche (forma okrągła ok. 26 cm):
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g schłodzonego masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 1 łyżka wody,
ponadto:
- 1 puszka czerwonej fasoli bez zalewy,
- 1 biała cebula,
- 200 g kurek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu,
- sól do smaku,
- 1 łyżeczka musztardy ostrej ( np. sarepskiej),
- 2 łyżki płaskie masła klarownego,
- szczypta cukru,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 150 g śmietanki 30%,
- 1 jajko,
- 20 g startego sera żółtego.
Przygotowanie
Ciasto:
Z wszystkich składników: mąki, jajka, soli, wody, masła wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Formułujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy. Widelcem nakłuwamy, aby nam się nie podniosło podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 20 min, odstawiamy do przestygnięcia.
Masa:
Na patelni roztapiamy jedna łyżkę masła i podsmażamy na nim pokrojona w kostkę cebulę. Oprószamy cukrem i doprawiamy solą.
Fasolkę miksujemy z cebulką i musztardą za pomocą blendera.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki, smażymy często mieszając. Skrapiamy cytryną, podsmażamy, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min), oprawiamy solą i czosnkiem.
W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy śmietanę, ser żółty, doprawiamy sola i pieprzem i mieszamy.
Na podpieczone ciasto nakładamy zmiksowaną fasolkę, zalewamy masą śmietanową i dodajemy kurki.
Pieczemy w 200°C, 25 min, aż wierzch nabierze złotawego koloru.
Kurki… Pyszności 🙂
Ja też lubię 🙂