Ziarna ryżu parboiled mają bielmo prześwitujące o żółtozłotej barwie. Ryż ten gotuje się bardzo szybko, jest lekki, puszysty, nigdy się nie skleja. Idealny jest do sałatek, czy jako dodatek do mięs, ryb i warzyw. Ja jednak postanowiłam przygotować z niego risotto. Lubię ten ryż i lubię risotto, więc czemu nie spróbować. Ryż ugotował się fantastycznie, jak zawsze, każde ziarenko było wyczuwalne, ale całość połączyłam serem żółtym. Paseczki cukinii i marchewki były niczym nić wiążąca ryż w całość. Mięso lekko słodkie, ser radamer, warzywa również, a pieprz i chili nadała fajnej ostrości. Uważam, że ryż parboiled staną na wysokości zadania, bo smakował jako risotto idealnie.
Składniki
- 200 g ryżu parboiled,
- 1 biała cebula,
- 2 marchewki,
- 1 mała cukinia,
- 250 g filetu z indyka,
- 50 ml wytrawnego białego wina,
- ok. 600 – 700 ml bulionu warzywnego,
- 100 g sera żółtego radamer,
- 2 łyżki sosu słodkiego chili,
- sól gruboziarnista do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- mielona papryczka chili do smaku,
- 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie
Mięso kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Pod koniec dodajemy sos słodki chili i doprawiamy solą.
Na drugiej dużej patelni (w tym samym czasie co smażymy mięso) rozgrzewamy ok. 4 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w kostkę. Następnie wsypujemy ryż, szklimy ciągle mieszając tak długo, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostanie obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy. Jak ryż wchłonie wino, to wlewamy część gorącego bulionu. Bulion dodajemy stopniowo po chochelce (nie wszystko na raz).
Cukinię i marchewkę (za pomocą obieraczki z ząbkami) kroimy w cienkie słupki.
Kiedy ryż będzie al dente dodajemy słupki marchewki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę, ryż nie może być rozgotowany! Bulion powinien całkowicie się wchłonąć.
Na sam koniec dodajemy starty ser na grubej tarce, cukinię, pieprz zielony i delikatnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy mieloną suszoną chili.
Risotto podajemy z podsmażonym indykiem.
0 komentarzy