Paratha, jest idealną przekąską na ciepło jak i zimno, można ją zjeść jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs czy sałatek. Soli praktycznie nie używamy, bo w serku i kapary słony smak wyczuwamy. Sezon jest teraz na świeży koperek, a jak dodamy do niego serek i kapary, to będziemy mieć przysmak doskonały.
Składniki
ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej,
- ok. 100 ml wody,
- szczypta soli,
- woda,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
nadzienie:
- 100 g ARLA APETINA w kostkach BAZYLIA & OREGANO,
- pęczek koperku,
- 3 łyżki kapary,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
- suszone chili świeżo mielone do smaku.
Przygotowanie
ciasto:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej, wodę i wyrabiamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę. Ciasto zawijamy woreczek foliowy i przygotowujemy nadzienie.
nadzienie:
Koperek siekamy, a kapary kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do sera, dolewamy oleju, doprawiamy pieprzem i chili do smaku, całość mieszamy (można kostki sera delikatnie zgnieść widelcem).
paratha:
Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego nakładamy po łyżeczce serka, całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki.
Placki podsmażamy na suchej patelni z dwóch stron. Pod koniec smażenia, placki smarujemy olejem i jeszcze chwilę podsmażamy.
0 komentarzy