Paratha śródziemnomorska z koperkiem

14 cze, 2015 | PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Paratha, jest idealną przekąską na ciepło jak i zimno, można ją zjeść jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs czy sałatek. Soli praktycznie nie używamy, bo w serku i kapary słony smak wyczuwamy. Sezon jest teraz na świeży koperek, a jak dodamy do niego serek i kapary, to będziemy mieć przysmak doskonały. 

Składniki

ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej,
  • ok. 100 ml wody,
  • szczypta soli,
  • woda,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,

nadzienie:

  • 100 g ARLA APETINA w kostkach BAZYLIA & OREGANO,
  • pęczek koperku,
  • 3 łyżki kapary,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
  • suszone chili świeżo mielone do smaku.

Przygotowanie

ciasto:

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej, wodę i wyrabiamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę. Ciasto zawijamy woreczek foliowy i przygotowujemy nadzienie.

nadzienie:

Koperek siekamy, a kapary kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do sera, dolewamy oleju, doprawiamy pieprzem i chili do smaku, całość mieszamy (można kostki sera delikatnie zgnieść widelcem).

paratha:

Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego nakładamy po  łyżeczce serka, całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki. 

Placki podsmażamy na suchej patelni z dwóch stron. Pod koniec smażenia, placki smarujemy olejem i jeszcze chwilę podsmażamy.

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl