Krem z kalafiora i jarmużu jest aromatyczny, a kolor ma apetyczny. Zioła, przyprawy charakter podkreśliły, a mleczko kokosowe i serek Apetina całość złagodziły. Białe z zielonym ze sobą kontrastują, ale smakiem idealnie do siebie pasują. Taki krem w mniej niż 30 min się gotuje i zapewniam bardzo dobrze smakuje.
Składniki
- serek kremowy naturalny Apetina.
- 1 biała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka całego kminku,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
- 2 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem,
- 250 g kalafiora,
- 80 g jarmużu (pozbawionego twardych łodyg),
- 400 ml mleczka kokosowego,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżeczka cukru.
Przygotowanie
Cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę, przekładamy do rondelka i podsmażamy na oleju z dodatkiem imbiru, curry, ½ łyżeczki soli, kminku i tymianku.
Kalafior dzielimy na jak najmniejsze różyczki, dodajemy do cebuli, zalewamy 200 ml gorącej wody i dusimy do miękkości.
Liście jarmużu (mniejsze kawałki, bez twardych łodyg) należy sparzyć wrzątkiem z dodatkiem cukru i soli (po 1 łyżeczce), odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jarmuż pozostawiamy na cedzaku do odcieknięcia, następnie odciskamy z nadmiaru wody.
Jarmuż dodajemy do uduszonych warzyw, dolewamy mleczka kokosowego i całość miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krem podajemy z serkiem kremowym, świeżym tymiankiem i szczyptą pieprzu.
0 komentarzy