Krem z kalafiora, jarmużu na mleczku kokosowym z serkiem kremowym

8 cze, 2015 | Wszystkie przepisy, ZUPY | 0 komentarzy

Krem z kalafiora i jarmużu jest aromatyczny, a kolor ma apetyczny. Zioła, przyprawy charakter podkreśliły, a mleczko kokosowe i serek Apetina całość złagodziły. Białe z zielonym ze sobą kontrastują, ale smakiem idealnie do siebie pasują. Taki krem w mniej niż 30 min się gotuje i zapewniam bardzo dobrze smakuje.

Składniki

  • serek kremowy naturalny Apetina.
  • 1 biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka całego  kminku,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem,
  • 250 g kalafiora,
  • 80 g jarmużu (pozbawionego twardych łodyg),
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka cukru.

Przygotowanie

Cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę, przekładamy do rondelka i podsmażamy na oleju z dodatkiem imbiru, curry, ½ łyżeczki soli, kminku i tymianku.

Kalafior dzielimy na jak najmniejsze różyczki, dodajemy do cebuli, zalewamy 200 ml gorącej wody i dusimy do miękkości.

Liście jarmużu (mniejsze kawałki, bez twardych łodyg) należy sparzyć wrzątkiem z dodatkiem cukru i soli (po 1 łyżeczce), odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jarmuż pozostawiamy na cedzaku do odcieknięcia, następnie odciskamy z nadmiaru wody.

Jarmuż dodajemy do uduszonych warzyw, dolewamy mleczka kokosowego i całość miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krem podajemy z serkiem kremowym, świeżym tymiankiem i szczyptą pieprzu.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl