Apetina Serek kremowy jest w smaku wyjątkowy, nie wiele trzeba się w kuchni napracować by pyszne danie z nim ugotować. Czas jego przygotowania to 10 min, plus czas makaronu gotowania. Kilka dodatków tylko potrzebujemy i spaghetti smaczne, w mniej niż 30 min wyczarujemy.
Składniki
- 125 g Serka Kremowego czosnek i zioła Arla Apetina,
- 200 g spaghetti pełnoziarnistego z pszenicy durum,
- 1 główka czosnku,
- 4 łyżeczki kapary,
- 3 garście świeżego szpinaku,
- 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku,
- sól do smaku,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
ponadto:
- czarnuszka, świeży majeranek.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
W tym samym czasie obieramy czosnek, większe ząbki przekrawamy na połowę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim czosnek, dodajemy kapary i majeranek.
Dodajemy gorący makaron, umyte i osuszone liście szpinaku, delikatnie mieszamy (najlepiej za pomocą widelca). Dodajemy serek Apetina i całość ponownie mieszamy, tak aby makaron obtoczony został serkiem, doprawiamy pieprzem do smaku.
Makaron podajemy z świeżym majerankiem, dodatkowo posypujemy czarnuszką.
Rada: liście szpinaku nie powinny być długo podgrzewane, żeby ładnie wyglądały i dobrze smakował.
0 komentarzy