Spaghetti z serkiem, szpinakiem i kaparami z nutą czosnkową

29 maj, 2015 | DANIA JARSKIE, MAKARON, SZPINAK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Apetina Serek kremowy jest w smaku wyjątkowy, nie wiele trzeba się w kuchni napracować by pyszne danie z nim ugotować. Czas jego przygotowania to 10 min, plus czas makaronu gotowania. Kilka dodatków tylko potrzebujemy i spaghetti smaczne, w mniej niż 30 min wyczarujemy. 

Składniki

  • 125 g Serka Kremowego czosnek i zioła Arla Apetina,
  • 200 g spaghetti pełnoziarnistego z pszenicy durum,
  • 1 główka czosnku,
  • 4 łyżeczki kapary,
  • 3 garście świeżego szpinaku,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku,
  • sól do smaku,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

ponadto:

  • czarnuszka, świeży majeranek.

Przygotowanie

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.

W tym samym czasie obieramy czosnek, większe ząbki przekrawamy na połowę. Na  dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim czosnek, dodajemy kapary i majeranek.

Dodajemy gorący makaron, umyte i osuszone liście szpinaku, delikatnie mieszamy (najlepiej za pomocą widelca). Dodajemy serek Apetina i całość ponownie mieszamy, tak aby makaron obtoczony został serkiem, doprawiamy pieprzem do smaku.

Makaron podajemy z świeżym majerankiem, dodatkowo posypujemy czarnuszką.

Rada: liście szpinaku nie powinny być długo podgrzewane, żeby ładnie wyglądały i dobrze smakował.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl