Zapiekane ziemniaki z kiełbasą i warzywami przeniosły mnie do lat dziecinnych smakami. Pamiętam jak często babcia takie danie w piecu przygotowywała i swoim wnukom podawała. Zapiekanka prosta jest do przygotowania, a kiełbasa do niej dodana, w ziemniakach schowana, jest dobrze upieczona, soczysta, a nie spieczona.
Składniki
- 0,5 kg obranych surowych ziemniaków,
- 300 g kiełbasy wędzonej z linii Nove Premium,
- 100 g pora,
- 1 duża biała cebula,
- ml oleju rzepakowego,
- 2 gałązki świeżego rozmarynu,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Ziemniaki kroimy na talarki, gałązkę tymianku drobno siekamy, pora i cebulę kroimy w plasterki.
Kiełbasę kroimy na plasterki o grubości ok. 3 cm (można wcześniej ściągnąć skórkę, która odchodzi bardzo łatwo).
Do dużej miski przelewamy olej, dodajemy tymianek, ½ łyżeczki soli i mieszamy. Przekładamy do miski ziemniaki i obtaczamy je w oleju. Cebulę oprószamy solą i mieszamy.
Szklane naczynie żaroodporne (średnica ok. 20 cm) smarujemy olejem i wykładamy talarkami, dodajemy połowę cebuli i porów, kiełbasę, następnie pozostałą cebulę z porami i przykrywamy talarkami. Na wierz układamy mniejsze kawałki gałązki rozmarynu. Całość przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200°C
Pieczemy z pokrywą ok. 45 min, a ok. 15 min, bez pokrywy. Ziemniaki powinny się przyrumienić.
Rada: czas pieczenia może się nam wydłużyć w zależności od rodzaju ziemniaków i grubości talarków.
0 komentarzy