Rolada z kurczaka wygląda znakomicie i smakuje wyśmienicie. Chili wyostrza jej smak, a łagodzi ją szpinak. Kiedy słodkie owoce do sałatki dodamy ,to oryginalne połączenie smaków uzyskamy.
Składniki
- 2 filety z kurczaka,
- papryczka chili,
- bardzo małe cebulki (biała, czosnkowa, czerwona),
- 1 mała cukinia,
- 2 garście świeżego szpinaku,
- świeży tymianek,
- 4 plasterki sera żółtego,
- oliwki zielone nadziane czosnkiem,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka cukru brązowego,
- 1 łyżeczka syropu z agawy,
- figi indyjskie,
- physalis,
- olej rzepakowy,
sos koperkowy:
- olej rzepakowy,
- posiekany koperek lub suszony,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie
Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jaka najcieniej. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili i listki tymianku. Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, które układamy na filecie, na szerokości. (patrz zdjęcia)
Na cukinię układamy przecięty na pół plaster sera żółtego, oliwki i polędwiczkę (na długości fileta). Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę przekładamy na natłuszczoną olejem folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy).
Cebulki obieramy ze skórki, zawijamy do foli z dodatkiem oleju, soli i pieprzu.
Figi myjemy, kroimy na plastry i grillujemy bezpośrednio na ruszcie. Pod koniec dodajemy do nich syrop zmieszany z cukrem.
Roladę grillujemy ok. 30 min, od czasu, do czasu obracając ją, żeby ładnie upiekła się z każdej str.
Cebulki również grillujemy. Jeśli pogoda nam nie sprzyja lub nie macie grilla to można roladki upiec w piekarniku, a figi podsmażyć na patelni.
Sos koperkowy: olej mieszamy z rozkruszonym (suszony koperek) lub bardzo drobno posiekanym koperkiem, dodajemy sok z cytryny i przyprawy do smaku.
Na talerzu układamy liście szpinaku, dodajemy pokrojona roladę, figi, physalis, cebulki i całość polewamy sosem koperkowym. Ozdabiamy świeżym tymiankiem.
Rada: figi należy umyć i oczyścić z bardzo drobnych kolców. Żeby mięso nam się przy rozbijaniu i skręcaniu nie rozpadło, najlepiej przygotować go na foli. Nie należy zbyt mocno solić fileta, ponieważ dodajemy oliwki, które są bardzo słone.
Co za piękna prezentacja, a w smaku na pewno też super, aż się chce jeść (ale najpierw długo patrzeć) 🙂
Dziękuję 🙂