Grillowana rolada z kurczaka ze szpinakiem i figami (smaczna przekąska)

1 maj, 2015 | GRILL, KURCZAK, PRZYSTAWKI, SAŁATKI, SZPINAK, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Rolada z kurczaka wygląda znakomicie i smakuje wyśmienicie. Chili  wyostrza jej smak, a łagodzi ją szpinak. Kiedy słodkie owoce do sałatki dodamy ,to oryginalne połączenie smaków uzyskamy. 

Składniki

  • 2 filety z kurczaka,
  • papryczka chili,
  • bardzo małe cebulki (biała, czosnkowa, czerwona),
  • 1 mała cukinia,
  • 2 garście świeżego szpinaku,
  • świeży tymianek,
  • 4 plasterki sera żółtego,
  • oliwki zielone nadziane czosnkiem,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka cukru brązowego,
  • 1 łyżeczka syropu z agawy,
  • figi indyjskie,
  • physalis,
  • olej rzepakowy,

sos koperkowy: 

  • olej rzepakowy,
  • posiekany koperek lub suszony,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie

Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jaka najcieniej. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili i listki tymianku. Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, które układamy na filecie, na szerokości. (patrz zdjęcia)

Na cukinię układamy przecięty na pół plaster sera żółtego, oliwki i polędwiczkę (na długości fileta). Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę przekładamy na natłuszczoną olejem folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy).

Cebulki obieramy ze skórki, zawijamy do foli z dodatkiem oleju, soli i pieprzu.

Figi myjemy, kroimy na plastry i grillujemy bezpośrednio na ruszcie. Pod koniec dodajemy do nich syrop zmieszany z cukrem.

Roladę grillujemy ok. 30 min, od czasu, do czasu obracając ją, żeby ładnie upiekła się z każdej str.

Cebulki również grillujemy. Jeśli pogoda nam nie sprzyja lub nie macie grilla to można roladki upiec w piekarniku, a figi podsmażyć na patelni.

Sos koperkowy: olej mieszamy z rozkruszonym (suszony koperek) lub bardzo drobno posiekanym koperkiem, dodajemy sok z cytryny i przyprawy do smaku.

Na talerzu układamy liście szpinaku, dodajemy pokrojona roladę, figi, physalis, cebulki i całość polewamy sosem koperkowym. Ozdabiamy świeżym tymiankiem.

Rada: figi należy umyć i oczyścić z bardzo drobnych kolców. Żeby mięso nam się przy rozbijaniu i skręcaniu nie rozpadło, najlepiej przygotować go na foli.  Nie należy zbyt mocno solić  fileta, ponieważ dodajemy oliwki, które są bardzo słone.

2 komentarze

  1. Unknown

    Co za piękna prezentacja, a w smaku na pewno też super, aż się chce jeść (ale najpierw długo patrzeć) 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl