Zupę minestrone na bazie warzyw się gotuje i z makaronem czy ryżem bardzo dobrze smakuje. Nazwa od słowa włoskiego ministra (zupa) pochodzi i zawsze wychodzi. Warzywa, każdy dodaje swoje ulubione i wówczas wyjdzie „pyszne minestrone”.
Składniki
- 100 g pietruszki korzeń,
- 50 g pora,
- 80 g papryki czerwonej,
- 200 g marchwi,
- 70 g selera,
- 3 cebule szalotki,
- 100 g fasoli szparagowej,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 400 g pomidorów krojonych w sosie (1 puszka),
- 1 łyżeczka sosu chili,
- 700 g bulionu,
- 1 łyżeczka cukru,
- 100 g bardzo drobnego makaronu np. literki,
- świeża bazylia,
- świeża szałwia,
- pieprz do smaku,
- ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku,
- parmezan,
- sól do smaku.
Przygotowanie
Marchew, pietruszką, cebulę, kroimy w dużą kostkę, paprykę, selera w drobną, a pora w plasterki.
W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na nim przygotowane warzywa, (bez fasoli szparagowej) często mieszamy. Do warzyw wlewamy pomidory z puszki, mieszamy i dusimy 3 min na małym ogniu. Następnie wlewamy gorącego bulionu, dodajemy, fasolkę, sos chili i słodką paprykę. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 20 min. Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze kilka min, makaron ma być al dente. Pod koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku.
Zupę podajemy z dużą ilością posiekanej bazylii, szałwii i posypujemy startym (na średnich oczkach) parmezanem.
Uwielbiam takie warzywne zupki. Zapraszam do udziału w akcji pieczarkowej 😉
🙂