Myszki na kiełkującej łące

1 kwi, 2015 | RYBY, SZPINAK, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Małe myszki z jajek na łące z kiełków sobie siedziały i serek żółty chrupały. Dzieci im się przez chwilę przyglądały, a potem ze smakiem wszystko pozjadały. Trochę szkoda myszek, bo zjedzone zostały, ale one o tym doskonale wiedziały. 

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 3 ugotowane jajka,
  • ok. 100 g bryndzy,
  • kiełki brokułów,
  • 12 ziarenek pieprzu czarnego lub zielonego,
  • 1 pomidor koktajlowy,
  • ser żółty w kawałku,
  • 12 plasterków oliwek,
  • pieprz zielony świeżo mielony,
  • 12 liści szpinaku,
  • ziarna kapary.

Przygotowanie

Tuńczyka odcedzamy z nadmiaru sosu własnego i mieszamy z bryndzą. Jajka przekrawamy po długości na połowę. Na każde jajko nakładamy tuńczyka z bryndzą. Myszkom z oliwek robimy uszka, z ziaren pieprzu oczka, a z kawałeczków pomidorka buźki. Z połowy liści szpinaku odkrawamy boki, tak aby powstały z nich ogonki. Na talerz nakładamy kiełki, na nich układamy myszki, które doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Przed każdą myszką, na liściach szpinaku dodajemy trójkąciki z sera żółtego. Żeby ser miał dziury, wystarczy je samemu zrobić za pomocą rurki do napojów.

Dodajemy kapary i gotowe.

Możemy podawać z tostowym chlebkiem przypominającym ser z dziurami. W kromeczkach, przed włożeniem do tostera wystarczy wyciąć otworki.

Rada: ogonki można zrobić ze szczypiorku, ja akurat nie miałam.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl