Makaron tylko wrząca wodą zalewamy, kilka minut czekamy. W tym czasie tapenadę z oliwek robimy, a słonecznik na patelni prażymy. Do tapenady makaron dodajemy, słonecznikiem posypujemy i danie ekspresowe w 6 min mamy gotowe.
Składniki
- 250 g makaronu chińskiego błyskawicznego,
- 2 łyżki oliwek czarnych,
- 2 łyżki oliwek zielonych,
- 1 łyżka kapary,
- garść świeżej bazylii,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sos chili do smaku,
- 3 łyżki ziaren słonecznika.
Przygotowanie
Za pomocą blendera miksujemy kapary, oliwki, bazylię, dodajemy oliwę, sok z cytryny, 1 łyżeczkę sosu chili i ponownie miksujemy. Doprawimy pieprzem do smaku.
Makaron zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 5 min pod przykryciem, odcedzamy.
Na suchej patelni prażymy słonecznik, przekładamy do miseczki.
Na patelni podgrzewamy tapenadę, dodajemy gorący makaron i całość mieszamy.
Makaron z tapenadą podajemy z prażonym słonecznikiem. Dla wyostrzenia smaku, całość możemy polać sosem chili.
0 komentarzy