Makaron z oliwkową tapenadą

23 mar, 2015 | DANIA JARSKIE, MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Makaron tylko wrząca wodą zalewamy, kilka minut czekamy. W tym czasie tapenadę z oliwek robimy, a słonecznik na patelni prażymy. Do tapenady makaron dodajemy, słonecznikiem posypujemy i danie ekspresowe w 6 min mamy gotowe.

Składniki

  • 250 g makaronu chińskiego błyskawicznego,
  • 2 łyżki oliwek czarnych,
  • 2 łyżki oliwek zielonych,
  • 1 łyżka kapary,
  • garść świeżej bazylii,
  • 4  łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sos chili do smaku,
  • 3 łyżki ziaren słonecznika.

Przygotowanie

Za pomocą blendera miksujemy kapary, oliwki, bazylię, dodajemy oliwę, sok z cytryny, 1 łyżeczkę sosu chili i ponownie miksujemy. Doprawimy pieprzem do smaku.

Makaron zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 5 min pod przykryciem, odcedzamy.

 Na suchej patelni prażymy słonecznik, przekładamy do miseczki. 

Na patelni podgrzewamy tapenadę, dodajemy gorący makaron i całość mieszamy.

Makaron z tapenadą podajemy z prażonym słonecznikiem. Dla wyostrzenia smaku, całość możemy polać sosem chili.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl