Krem z czosnku i porów jest wyjątkowy i bardzo kremowy. Czosnek po upieczeniu stracił na swej ostrości, a wino nadało wytrawności. Groszek pasuje tu idealnie i dzięki swojej słodyczy zupa ta smakuje genialnie.
Składniki
- 2 duże główki czosnku,
- 2 cebule (ok. 150 g),
- 150 g pora,
- 1 łyżka posiekanego tymianku,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 100 ml wytrawnego wina białego,
- 700 ml bulionu,
- 100 g groszku zielonego, już przygotowane „Na Parze” Bonduelle,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 50 g sera camembert.
Przygotowanie
Czosnek w całości (bez obierania) pieczemy w piekarniku 10 min, w 200°C. Pozostawiamy do przestygnięcia. W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy ząbki czosnku.
Cebulę kroimy w kostkę, pory w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z porami. Dodajemy tymianek i całość zalewamy winem. Podgrzewamy ok. 4 min, alkohol nam wyparuje. Przekładamy do bulionu z czosnkiem i gotujemy, aż warzywa będą bardzo miękkie.
Wszystko miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Groszek wystarczy zalać gorącą wodą i odstawić na 4 min, odcedzamy.
Zupę krem podajemy z groszkiem i startym serem camembert.
Mmm, niezwykle kuszące połączenie 🙂
Dziękuję 🙂