Krem z pieczonego czosnku, porów z groszkiem i camembert

31 mar, 2015 | Wszystkie przepisy, ZUPY | 2 Komentarze

Krem z czosnku i porów jest wyjątkowy i bardzo kremowy. Czosnek po upieczeniu stracił na swej ostrości, a wino nadało wytrawności. Groszek pasuje tu idealnie i dzięki swojej słodyczy zupa ta smakuje genialnie. 

Składniki

  • 2 duże główki czosnku,
  • 2 cebule (ok. 150 g),
  • 150 g pora,
  • 1 łyżka posiekanego tymianku,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 100 ml wytrawnego wina białego,
  • 700 ml bulionu,
  • 100 g groszku zielonego, już przygotowane „Na Parze” Bonduelle,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 50 g sera camembert.

Przygotowanie

Czosnek w całości (bez obierania) pieczemy w piekarniku 10 min, w 200°C. Pozostawiamy do przestygnięcia. W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy ząbki czosnku.

Cebulę kroimy w kostkę, pory w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z porami. Dodajemy tymianek i całość zalewamy winem. Podgrzewamy ok. 4 min, alkohol nam wyparuje. Przekładamy do bulionu z czosnkiem i gotujemy, aż warzywa będą bardzo miękkie.

Wszystko miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.  Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Groszek wystarczy zalać gorącą wodą i odstawić na 4 min, odcedzamy.

Zupę krem podajemy z groszkiem i startym serem camembert.

2 komentarze

  1. gin

    Mmm, niezwykle kuszące połączenie 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl