Pesto bazyliowe

26 lut, 2015 | PESTO, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Bardzo lubię pesto z rukoli, pomidorów suszonych czy bazylii. Gotowy, kupiony w sklepie nie smakuje mi tak, jak te które sama przygotowuję.  Każdy może zrobić swoje pesto i doprawić tak jak lubi. Można dodać ulubionego sera, ja np. często dodaję wędzonego radamera, dzięki temu w pesto wyczuwalny jest delikatny posmak słodyczy.

Składniki

  • 4 garście świeżej bazylii,
  • 10 zielonych oliwek bez pestek,
  • 3 łyżki orzeszków piniowych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 50 g startego sera żółtego np. parmezanu
  • sok z cytryny do smaku,
  • 150 ml oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przygotowanie

Pesto: do blendera dajemy bazylię, czosnek, orzeszki piniowe, oliwki i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, sok z cytryny do smaku, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Rada: solą i pieprzem doprawiamy na sam koniec, ponieważ niektóre składniki jak oliwki czy ser są słone.

Pesto przechowujemy w lodówce, możemy dodawać go do makaronów czy sałatek. Również tradycyjne paluchy czy kopytka podsmażone w pesto idealnie smakują. A przepis znajdziecie na blogu.

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl