Całe danie zostało przygotowane bez użycia soli. Tymianek, którego często używa się do warzyw idealnie pasuje do jajek i dobrze łączy się z cytryną, dlatego polędwiczki połączone z cytryną i tymiankiem uzyskały charakterystyczny, wyrazisty smak. Kasza, która została uprażona w oleju rzepakowym na popcorn jest bardzo chrupiąca i idealnie kontrastuje z delikatnym jajkiem.
Składniki
2 porcje:
- 4 polędwiczki z kurczaka,
- 1/2 cytryny,
- szczypta pieprzu cytrynowego,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- szczypta pieprzu czerwonego,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 50 g kaszy gryczanej,
- 2 garści rukoli,
- 3 gałązki tymianku,
- 2 świeże jajka,
- 2 łyżki octu,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie
Popcorn z kaszy gryczanej:
W garnku rozgrzewamy olej w którym przygotujemy popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilka sekund (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć). Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju.
Polędwiczki cytrynowe
Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy na papierowym ręczniku. Każdą z nich posypujemy pieprzem cytrynowym, czarnym i czerwonym. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy gałązkę tymianku, 2 łyżki soku z cytryny i smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny.
Jajka w koszulce:
Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki, żółtko musi pozostać w całości. Łyżką mieszamy wodę tak, aby powstał nam wir, do którego energicznym ruchem wlewamy jajko. Jeśli wir będzie silny, jajko ładnie uformuje się samo, a jeśli nie to wystarczy łyżką delikatnie zgarnąć białko do środka, na żółtko. Jajko gotujemy około 3 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Na talerzach układamy po jednej garści rukoli, skrapiamy ją delikatnie olejem rzepakowym, dookoła dodajemy polędwiczki pokrojone w plasterki, na środek układamy jajko w koszulce i całość posypujemy popcornem z kaszy gryczanej. Całość doprawiamy pieprzem i dodajemy igiełki tymianku.
0 komentarzy