Rukola z polędwiczkami cytrynowymi, jajkiem i popcornem z kaszy gryczanej

6 sty, 2015 | KASZA, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Całe danie zostało przygotowane bez użycia soli. Tymianek, którego często używa się do warzyw idealnie pasuje do jajek i dobrze łączy się z cytryną, dlatego polędwiczki połączone z cytryną i tymiankiem uzyskały charakterystyczny, wyrazisty smak. Kasza, która została uprażona w oleju rzepakowym na popcorn jest bardzo chrupiąca i idealnie kontrastuje z delikatnym jajkiem. 

Składniki

2 porcje:

  • 4 polędwiczki z kurczaka,
  • 1/2 cytryny,
  • szczypta pieprzu cytrynowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • szczypta pieprzu czerwonego,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 50 g kaszy gryczanej,
  • 2 garści rukoli,
  • 3 gałązki tymianku,
  • 2 świeże jajka,
  • 2 łyżki octu,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie

Popcorn z kaszy gryczanej:

W garnku rozgrzewamy olej w którym przygotujemy popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilka sekund (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć). Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju.

Polędwiczki cytrynowe

Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy na papierowym ręczniku. Każdą z nich posypujemy pieprzem cytrynowym, czarnym i czerwonym. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy gałązkę tymianku, 2 łyżki soku z cytryny i smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny.

Jajka w koszulce:

Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki, żółtko musi pozostać w całości. Łyżką mieszamy wodę tak, aby powstał nam wir, do którego energicznym ruchem wlewamy jajko. Jeśli wir będzie silny, jajko ładnie uformuje się samo, a jeśli nie to wystarczy łyżką delikatnie zgarnąć białko do środka, na żółtko. Jajko gotujemy około 3 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową.

Na talerzach układamy po jednej garści rukoli, skrapiamy ją delikatnie olejem rzepakowym, dookoła dodajemy polędwiczki pokrojone w plasterki, na środek układamy  jajko w koszulce i całość posypujemy popcornem z kaszy gryczanej. Całość doprawiamy pieprzem i dodajemy igiełki tymianku.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl