Ciasto bananowe

3 sty, 2015 | SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 3 Komentarze

Banan to sycący i słodki owoc, ma delikatny, maślany miąższ, wyjątkowo łagodny dla przewodu pokarmowego. Rzadko wywołuje alergię. Jest też praktyczną i pełną witamin i minerałów przekąską. Banany mogą być też pysznym składnikiem deserów i ciast, dlatego serdecznie polecam moje ciasto bananowe, które jest delikatne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. 

Składniki

  • 3 dojrzałe banany,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • ½ szklanki cukru białego lub brązowego,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 160 g mąki tortowej (1 ½  szklanki),
  • ¼ łyżeczka soli.

Przygotowanie

Piekarnik nastawiamy na 180°C.

Banany miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Mieszamy z olejem, jajem i cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, sodę, sól i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji (ok. 1-2 min).

Cisto przelewamy do podłużnej foremki  wyłożonej papierem do pieczenia (dł. 30 cm).

Pieczemy ok. 55 min, po  przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

3 komentarze

  1. posmakujto!

    Idealne ciacho do gorącej herbatki 🙂

    Odpowiedz
  2. Moniki Smakołyki

    I do kawy 🙂

    Odpowiedz
  3. gin

    Uwielbiam takie bananowe chlebki 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl