Banan to sycący i słodki owoc, ma delikatny, maślany miąższ, wyjątkowo łagodny dla przewodu pokarmowego. Rzadko wywołuje alergię. Jest też praktyczną i pełną witamin i minerałów przekąską. Banany mogą być też pysznym składnikiem deserów i ciast, dlatego serdecznie polecam moje ciasto bananowe, które jest delikatne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu.
Składniki
- 3 dojrzałe banany,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- ½ szklanki cukru białego lub brązowego,
- 1 jajo,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 160 g mąki tortowej (1 ½ szklanki),
- ¼ łyżeczka soli.
Przygotowanie
Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Banany miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Mieszamy z olejem, jajem i cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, sodę, sól i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji (ok. 1-2 min).
Cisto przelewamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (dł. 30 cm).
Pieczemy ok. 55 min, po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Idealne ciacho do gorącej herbatki 🙂
I do kawy 🙂
Uwielbiam takie bananowe chlebki 🙂