Drożdżowiec z jabłkami i pistacjami

30 gru, 2014 | BOŻE NARODZENIE, SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Ciasto drożdżowe świetnie smakuje z jabłkami, kandyzowanymi skórkami i pistacjami. Imbir z ciastem zmieszałam, kurkumy szczyptę dodałam, by po upieczeniu kolor był słoneczny, a smak bajeczny. 

Składniki

na tortownicę o średnicy 30 cm:

  • 500 g mąki,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 200 ml ciepłe mleko ok. 40°C,
  • 1 jajo,
  • 100 g cukru białego,
  • 75 g stopionej przestudzonej margaryny do pieczenia i smażenia Palma,
  • szczypta kurkumy,
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru kandyzowanego,

nadzienie:

  • 750 g kwaśnych jabłek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 50 g pistacji,
  • 50 g mieszanki kandyzowanych skórek owoców,

ponadto:

  • mąka do posypywania,
  • tłuszcz do smarowania formy,
  • 50 g galaretki jabłkowej,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże i dodajemy 1 łyżkę cukru. Wlewamy mleko i dodajemy 100 g maki wymieszaną z kurkumą. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min.

Dodajemy pozostałą cześć mąki, margarynę, cukier, jajo, imbir i wyrabiamy rękoma na pulchne, lśniące ciasto drożdżowe. Posypujemy warstwą mąki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.

Jabłka obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny, po czym mieszamy z wiórkami kokosowymi, posiekanymi pistacjami i skórkami z owoców.

(patrz zdjęcia)

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, przekładamy na stolnicę wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. ½ cm i wymiarach 50 x 40 cm. Na płacie ciasta rozsmarowujemy nadzienie. Zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego boku. Ciasto kroimy na 10 – 12 równych krążków.

Plastry ustawiamy na posmarowanej tłuszczem tortownicy, delikatnie dociskamy dłonią posypujemy pistacjami. Temperaturę w piekarniku ustawiamy na 200°C i pieczemy ok. 40 min na złoty kolor (jeśli za szybko nam się przypieka, przykrywamy papierem do pieczenia).

Galaretkę zgodnie z proporcją rozpuszczamy w gorącej wodzie i jeszcze ciepłe ciasto za pomocą pędzla smarujemy po wierzchu. Gdy ciasto przestygnie oprószamy cukrem pudrem.

2 komentarze

  1. Grunt to przepis!

    Uwielbiam takie drożdżowe cudowności! 😀

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Ja drożdżowe też 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl