Słodkie ciasto drożdżowe, na bułki uformowane, marmoladą nadziane, zostały ze sobą połaczone i w piekarniku upieczone. Buchty fajnie się od siebie odrywają i z wielkim smakiem szybko znikają.
Składniki
- 50 g świeżych drożdży Babuni,
- ¼ litra letniego mleka,
- 70 g cukru białego,
- 500 g maki typ 550,
- 1 jajo,
- 2 żółtka,
- 80 g miękkiego masła,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
- 300 g marmolady wieloowocowej twardej,
- cukier puder do posypania,
- 40 g masło do smarowania.
Przygotowanie
Drożdże łączymy z mlekiem, łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 15 min. Zaczyn drożdżowy będzie rósł.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, na środku robimy wgłębienie, dodajemy jajko, żółtka, cukier, sól, pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier z wanilią i skórkę z cytryny. Całość zalewamy wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na równe części (ok. 10 szt.), ilość zależna od wielkości bułeczek jakie chcemy uzyskać. Z podzielonego ciasta formułujemy kule, w każdej z nich robimy wgłębienie, dodajemy marmoladę i ciasto zlepiamy.
Buchty układamy jedną koło drugiej do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Układamy stroną zlepioną do dołu. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 15 min.
Masło topimy, studzimy i smarujemy nim buchty, co zapewni im kruchość.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy ok. 40 min. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
0 komentarzy