Na włoskie babeczki smak dziś złapałam, więc makaron z jajkiem i serem wymieszałam. Szynką foremki wyłożyłam, nadzieniem makaronowym je wypełniłam, sera na wierzch dodałam i kilkanaście minut poczekałam. Babeczki się upiekły idealnie i z pesto smakowały genialnie.
Składniki
6 babeczek:
- 125 g makaronu kokardka mała Czaniecki,
- 1 duże jajko,
- 6 plastrów szynki wieprzowej suszonej, (prosciutto crudo),
- 15 g startego sera żółtego,
- 8 oliwek zielonych całych lub łyżki w plasterkach,
- 3 łyżki kukurydzy (może być z puszki lub gotowana),
- oliwa z oliwek,
- ¼ papryczki chili,
- sól do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
- rukola,
- pomidorki koktajlowe,
- cebulka dymka,
esto:
- 2 garści listków świeżej bazylii,
- 1 mały ząbek czosnku,
- sok cytryny do smaku,
- 15 g sera żółtego,
- 60 ml oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka orzeszków piniowych,
- pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku.
Przygotowanie
Pesto: listki bazylii, czosnek, orzeszki piniowe, ser, razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Jajko mieszamy z połową startego sera, posiekaną papryczką chili i doprawiamy pieprzem. Dodajemy makaron, oliwki w plasterkach, kukurydzę i całość dokładnie mieszamy.
Foremki sylikonowe do wypieku babeczek wykładamy szynką, a następnie wypełniamy je przygotowanym makaronem i posypujemy startym serem.
Pieczemy w 180°C ok. 20 min.
Babeczki podajemy z pesto z bazylii, świeżą rukolą, cebulą i pomidorkami.
Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.
Rada: pesto można przechowywać w lodówce, idealne będzie do następnego dania z makaronem.
0 komentarzy