Pałki z mąki kukurydzianej z dodatkiem kukurydzy, mają charakterystyczny słodkawo – słony smak. Po upieczeniu są miękkie z delikatnie chrupiącą skórką. Pieczywo z mąki kukurydzianej szybko twardnieje, ale twardsze pałki smakują jeszcze lepiej.
Składniki
- 25 g drożdży,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka miodu,
- ½ łyżeczki soli,
- 300 g mąki kukurydzianej,
- 4 łyżki kukurydzy z puszki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka sezamu.
Przygotowanie
Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, miodem i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
Dodajemy pozostałą cześć mąki, sól, jajko i mieszamy mikserem. Dodajemy kukurydzę i zagniatamy ciasto, które przekładamy na posypaną mąką deskę. Cisto powinno mieć gładką konsystencje. W razie potrzeby dodajemy mąki.
Ciasto dzielimy na ok. 12 części, formułujemy z nich podłużne pałki, które przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą pałkę nacinamy po skosie w 3-4 miejscach i posypujemy sezamem.
Pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C.
Rada: pałki możemy pozostawić do wyrośnięci na ok. 30 min, lub piec od razu.
0 komentarzy