Pałki kukurydziane

21 lis, 2014 | PIECZYWO, PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Pałki z mąki kukurydzianej z dodatkiem kukurydzy, mają charakterystyczny słodkawo – słony smak. Po upieczeniu są miękkie z delikatnie chrupiącą skórką. Pieczywo z mąki kukurydzianej szybko twardnieje, ale twardsze pałki smakują jeszcze lepiej.

Składniki

  • 25 g drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka miodu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 300 g mąki kukurydzianej,
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka sezamu. 

Przygotowanie

Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, miodem i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min.

Dodajemy pozostałą cześć mąki, sól, jajko i mieszamy mikserem. Dodajemy kukurydzę i zagniatamy ciasto, które przekładamy na posypaną mąką deskę. Cisto powinno mieć gładką konsystencje. W razie potrzeby dodajemy mąki.

Ciasto dzielimy na ok. 12 części, formułujemy z nich podłużne pałki, które przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą pałkę nacinamy po skosie w 3-4 miejscach i posypujemy sezamem.

Pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C.

Rada: pałki możemy pozostawić do wyrośnięci na ok. 30 min, lub piec od razu.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl