Makarony często kupuję i dania z nich przygotowuję. Za każdym razem inaczej smakują, bo z różnymi składnikami się komponują. Makarony dzieci moje uwielbiają i swoje smaki mają. Ja staram się łączyć je z warzywami, z delikatnym mięsem i lekkimi sosami.
Składniki
na 4 porcje:
- 20 szt. makaronu Czaniecki Muszla z pomidorem, szpinakiem i kurkumą,
- 1/2 polędwiczki wieprzowej,
- 30 g serka śmietankowego,
- 3 garści listków świeżej bazylii,
- ziarenka kapary,
- 10 pomidorów suszonych,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z ½ cytryny,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 1 łyżka pestek dyni,
- 2 łyżeczki ziaren słonecznika,
- pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- 1 łyżka sezamu czarnego.
Przygotowanie
Pesto: listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni, słonecznik razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Polędwiczkę: kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem. Plasterki układamy na foli spożywczej, przykrywamy i delikatnie palcami ugniatamy mięso. Na środek każdego plasterka nakładamy serek, dodajemy po jednym ziarenku kapary i formułujemy malutkie kuleczki. Folię natłuszczamy olejem i układamy na niej kuleczki, które w nią zwijamy. Między kulkami skręcamy folię. Gotujemy na parze ok. 15 min.
Makaron gotujemy w lekko osolonej widzie na al dente i odcedzamy. Układamy na pesto, do środka każdej muszli wkładamy kuleczki przekrojone na połowę lub w całości. Dodajemy pomidory pokrojone na paski, kapary, ozdabiamy listkami świeżej bazylii i posypujemy czarnym sezamem.
Jakie efektowne danie, bardzo apetyczne 🙂
Dziękuję bardzo 🙂