Groszek zielony, pesto z rukoli na zielono, z makaronem połaczony, z roladą mięsną podany, to zapewne obiad smakowo udany
Składniki
- 150 g makaronu gniazdko 1 Czaniecki,
- 3 filety z kurczaka,
- 400g mielonego mięsa wieprzowego z szynki,
- 125 g mozzarelli,
- 3 garście rukoli,
- 1/2 cytryny,
- 15 g startego sera żółtego,
- 60 ml oleju rzepakowego,
- 10 szt. groszku cukrowego,
- 4 łyżki orzeszków piniowych,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaki,
- papryczka chili w płatkach świeżo mielona do smaku.
Przygotowanie
Do mięsa mielonego dodajemy, sól, pieprz, papryczką chili i dokładnie mieszamy, żeby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Filety z kurczaka myjemy, suszymy i rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej(mięso wkładamy między filię spożywczą, dzięki niej filet nam się nie rozpadnie).
Filety posypujemy solą i pieprzem, następnie układamy listki świeżej rukoli. Na środek nakładamy mięso mielonego (po długości), i dodajemy paski sera mozzarella. Całość zwijamy na roladę, którą przekładamy na folię spożywczą i zwijamy jak cukierek (końcówki foli skręcamy i nakłuwamy).
Roladę gotujemy na parze ok. 30 min.
Pesto: do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Pesto mieszamy z makaronem, dodajemy groszek cukrowy, krążki rolady, rukolę, posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi i doprawiamy pieprzem.
Rada: w przepisie podana jest porcja na 3 duże rolady. Można je schować do lodówki i przed podaniem podgrzać lub dodać do zimnych dań. Można również zmniejszyć porcje do jednej rolady.
0 komentarzy