Chleb żytni jest bardzo smaczny i zdrowy, na długo nas syci i dostarcza wielu witamin. Warto go jeść, a najsmaczniejszy będzie ten, który sami sobie upieczemy.
Składniki
- 300 g mąki żytniej typ 720,
- 50 g świeżych drożdży,
- 250 ml letniej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 płaska łyżka soli,
- 8 łyżek pestek słonecznika,
- 4 łyżki płatków owsianych górskich,
- olej do wysmarowania formy.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy, cukier i 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy płatki owsiane, sól, słonecznik, mąkę i wyrabiamy ciasto, ma być elastyczne i klejące.
Brytfankę (średniej wielkości, długości ok. 25 cm) smarujemy olejem i obsypujemy mąką. Przekładamy do niej ciasto i rozprowadzamy na całej długości, dłonią lekko zmoczoną w wodzie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1 godz.
Chleb pieczemy 30-35 min w 190°C.
Po upieczeniu chleb wyciągamy z brytfanki i pozostawiamy do przestygnięcia.
Rada: jak sprawdzić czy chleb idealnie nam się upiekł? Wystarczy palcem popukać spód chleba i jeśli odgłos jest pusty, to znaczy, że chleb dobrze jest wypieczony.
0 komentarzy