Chleb żytni ze słonecznikiem

21 lis, 2014 | PIECZYWO, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Chleb żytni jest bardzo smaczny i zdrowy, na długo nas syci i dostarcza wielu witamin. Warto go jeść, a najsmaczniejszy będzie ten, który  sami sobie upieczemy. 

Składniki

  • 300 g mąki żytniej typ 720,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 250 ml letniej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 8 łyżek pestek słonecznika,
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich,
  • olej do wysmarowania formy.

Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy, cukier i 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy płatki owsiane, sól, słonecznik, mąkę i wyrabiamy ciasto, ma być elastyczne i klejące.

Brytfankę (średniej wielkości, długości ok. 25 cm) smarujemy olejem i obsypujemy mąką. Przekładamy  do niej ciasto i rozprowadzamy na całej długości, dłonią lekko zmoczoną w wodzie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1 godz.

Chleb pieczemy 30-35 min w 190°C.

Po upieczeniu chleb wyciągamy z brytfanki i pozostawiamy do przestygnięcia. 

Rada: jak sprawdzić czy chleb idealnie nam się upiekł? Wystarczy palcem popukać spód chleba i jeśli odgłos jest pusty, to znaczy, że chleb dobrze jest wypieczony.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl