Składniki
- 250 g roszponki,
- 2 filety z kurczaka,
- 8 pomidorków koktajlowych,
- 20 g kiełków rzodkiewki,
- ½ małej dyni,
- sól do smaku,
- 1 łyżka musztardy,
- pieprz do smaku,
- zielone oliwki,
- olej rzepakowy do smażenia,
sos:
- 100 g jogurtu naturalnego gęstego,
- 2 łyżki ziarenek kapary,
- pieprz świeżo zmielony.
Przygotowanie
Filet z kurczaka płuczemy, z dwóch stron musztardą smarujemy, na patelni lub grillu grillujemy, szczyptę soli i pieprzu dodajemy. Mięso studzimy, następnie na paski kroimy.
Z dyni gwiazdki wycinamy, łyżkę oleju podgrzewamy i na nim je podsmażamy, aż piękny złotawy kolor uzyskamy.
Do wydrążonej dyni roszponkę wkładamy, pomidorki w plasterki, oliwki, dokładamy. Kurczaka na sałatkę układamy, gwiazdkami dyniowymi całość rozświetlamy. Kiełkami rzodkiewki całość ozdabiamy i tuż przed podaniem sosem jogurtowym polewamy.
Sos: kapary rozdrabniamy, z jogurtem mieszamy, szczyptą pieprzu doprawiamy i sos do sałatki mamy.
0 komentarzy