Pieczarkowe gniazdo

22 paź, 2014 | DANIA JARSKIE, GRZYBY, MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Składniki

2 porcje:

 

  • kostka rosołowa,
  • 200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego,
  • 12 średnich pieczarek,
  • woda,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • 10 g sera gouda,
  • 3 łyżki groszku konserwowego,
  • sól, pieprz, majeranek do smaku,
  • szczypta suszonego czosnku,
  • szczypta papryczki chili w proszku,
  • 50 g serka kremowego topionego,
  • świeży lubczyk i bazylia,
  • oliwki czarne i zielone.

Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, na złoty kolor. Pieczarki czyścimy, kroimy na kawałeczki, dodajemy do cebuli i całość przesmażymy.

W małym garnku zagotowujemy 300 ml wody, przekładamy pieczarki z cebulą i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Dodajemy kostkę rosołową, robimy zasmażkę z mąki pełnoziarnistej i zagęszczamy nią sos. Następnie dodajemy serek topiony, pieprz, majeranek, drobno posiekany lubczyk i całość mieszamy. Na końcu dodajemy zielony groszek, suszony czosnek i papryczkę chili.

W oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron na al dente.

Na talerz nakładamy makaron, robimy w środku otwór (gniazdo) nalewamy gorący sos pieczarkowy, na wierzch trzemy ser żółty, dodajemy oliwki, groszek i listki świeżej bazylii.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl