Składniki
2 porcje:
- kostka rosołowa,
- 200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego,
- 12 średnich pieczarek,
- woda,
- 1 łyżka masła,
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
- 10 g sera gouda,
- 3 łyżki groszku konserwowego,
- sól, pieprz, majeranek do smaku,
- szczypta suszonego czosnku,
- szczypta papryczki chili w proszku,
- 50 g serka kremowego topionego,
- świeży lubczyk i bazylia,
- oliwki czarne i zielone.
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, na złoty kolor. Pieczarki czyścimy, kroimy na kawałeczki, dodajemy do cebuli i całość przesmażymy.
W małym garnku zagotowujemy 300 ml wody, przekładamy pieczarki z cebulą i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Dodajemy kostkę rosołową, robimy zasmażkę z mąki pełnoziarnistej i zagęszczamy nią sos. Następnie dodajemy serek topiony, pieprz, majeranek, drobno posiekany lubczyk i całość mieszamy. Na końcu dodajemy zielony groszek, suszony czosnek i papryczkę chili.
W oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron na al dente.
Na talerz nakładamy makaron, robimy w środku otwór (gniazdo) nalewamy gorący sos pieczarkowy, na wierzch trzemy ser żółty, dodajemy oliwki, groszek i listki świeżej bazylii.
0 komentarzy