Kiełkująca sałatka z łososiem na pesto

4 paź, 2014 | PESTO, RYBY, SAŁATKI, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Składniki

na 2 porcje:

 

  • 100 g surowego łososia,
  • 30 ml oleju z czosnkiem i bazylią,
  • 1 łyżeczka orzechów piniowych,
  • 1 łyżka startego parmezanu,
  • 30 ml oleju rzepakowego,
  • 4 pomidory suszone,
  • garść rukoli,
  • 10 listków świeżej mięty,
  • pęczek świeżej bazylii,
  • 20 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki,
  • 1 figa,
  • olej do smażenia,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • sól himalajska do smaku.

Przygotowanie

Łososia doprawiamy solą i pieprzem do smaku, pieczemy w piekarniku ok. 7 min w temp. 180°C.

Pesto: do blendera wkładamy listki bazylii, orzechy piniowe i miksujemy. Dolewamy olej z czosnkiem i bazylią oraz olej rzepakowy. Dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy.

Kiełki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy na papierowy ręcznik, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Na talerzu układamy listki mięty, bazylii, rukoli, dodajemy pomidory pokrojone w paski. Nakładamy pesto, na którym układamy połowę łososia skórką do góry. Całość posypujemy kiełkami i dokładamy figę w plasterkach.

2 komentarze

  1. Olka

    Pięknie podane i w dodatku ekstra połączenie smaków.

    Odpowiedz
  2. Moniki Smakołyki

    Dziękuję 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl