Składniki
na 2 porcje:
- 100 g surowego łososia,
- 30 ml oleju z czosnkiem i bazylią,
- 1 łyżeczka orzechów piniowych,
- 1 łyżka startego parmezanu,
- 30 ml oleju rzepakowego,
- 4 pomidory suszone,
- garść rukoli,
- 10 listków świeżej mięty,
- pęczek świeżej bazylii,
- 20 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki,
- 1 figa,
- olej do smażenia,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
- sól himalajska do smaku.
Przygotowanie
Łososia doprawiamy solą i pieprzem do smaku, pieczemy w piekarniku ok. 7 min w temp. 180°C.
Pesto: do blendera wkładamy listki bazylii, orzechy piniowe i miksujemy. Dolewamy olej z czosnkiem i bazylią oraz olej rzepakowy. Dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy.
Kiełki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy na papierowy ręcznik, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Na talerzu układamy listki mięty, bazylii, rukoli, dodajemy pomidory pokrojone w paski. Nakładamy pesto, na którym układamy połowę łososia skórką do góry. Całość posypujemy kiełkami i dokładamy figę w plasterkach.
Pięknie podane i w dodatku ekstra połączenie smaków.
Dziękuję 🙂