Bułeczki, które smakują zarówno z słodkimi jak i słonymi dodatkami, czyli wędliną, sałatką, serkiem, miodem czy owocowymi dżemami.
Składniki
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 250 ml wody,
- 500 g maki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 40 ml oleju rzepakowego,
- żółtko do posmarowania,
- 60 g sezamu.
Przygotowanie
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g mąki. Odstawiamy pod przykryciem na 10 min.
Mąkę mieszamy z 50 g sezamu i solą. Olej i mąkę dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką masę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Ciasto dzielimy na równe części (od 10 do 15) w zależności, jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki.
Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie).
(patrz zdjęcia)
Bułeczki układamy na blasze podsypaną mąką. Na każdej bułeczce nacinamy krzyżyk i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 min.
Bułki smarujemy żółtkiem, posypujemy pozostałymi ziarnami sezamu i pieczemy ok. 20 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C.
Nie ma to jak domowe pieczywko 🙂
🙂