Rolada z kurczaka i indyka wygląda znakomicie i smakuje wyśmienicie. Chili wyostrza jej smak, a łagodzi ją szpinak. Serek nadaje jej lekkości i wyjątkowej delikatności.
Składniki
3 porcje, czas przygotowania 45 min
- 1 opakowania serka śmietankowego,
- 1 duży filet z kurczaka,
- 100 g mielonego mięsa z indyka,
- papryczki chili,
- ½ suchej małej bułki pszennej,
- 1 jajko,
- 3 łyżki szpinaku rozdrobnionego,
- 6 płaskich łyżek kuskusu,
- 1 łyżka ziaren słonecznika,
- 1 łyżka pestek dyni,
- pęczek natki pietruszki,
- 8 zielonych oliwek,
- oliwa z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3 marynowane papryczki peperoni czereśniowej,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.
Przygotowanie
Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną (w wodzie) wcześniej i odciśnięta bułkę, jajko i mieszamy. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, szpinak i doprawiamy solą, pieprzem, całość mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jak najcieniej, doprawiamy solą i pieprzem.
Na całym plastrze kurczaka rozsmarowujemy mięso mielone, na długości dodajemy w jednej linii serek. Całość zwijamy jak roladę, która przekładamy na natłuszczoną oliwą, folię aluminiową, zwijamy jak cukierek (końcówki skręcamy). Czynność tą powtarzamy z drugą częścią mięsa. Otrzymane w ten sposób dwie rolady gotujemy na parze ,ok. 30 min.
Kuskus mieszamy z 1 łyżką oliwy i gotujemy na parze. Dzięki temu będzie sypki. Możemy również przygotować go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Ziarna słonecznika i pestki dyni miksujemy blenderem (nie za drobno) i prażymy na suchej patelni z szczyptą soli.
Ugotowany kuskus łączymy z uprażonymi ziarnami.
Pesto: oliwki, nać pietruszki (umyta i osuszona), 3 łyżki oliwy, sok z cytryny, miksujemy przy pomoc blendera na gładką pastę.
Na talerz przekładamy pesto pietruszkowe, na którym układamy pokrojoną po skosie roladę i kuskus z ziarnami. Dodajemy papryczkę przekrojoną na ćwiartki i doprawiamy pieprzem do smaku.
Rada: żeby mięso nam się przy rozbijaniu i skręcaniu nie rozpadło, najlepiej przygotować je na foli spożywczej.
0 komentarzy