Rolada kolorowa na pesto pietruszkowym z kuskusem

19 wrz, 2014 | INDYK, KURCZAK, KUSKUS, PESTO, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Rolada z kurczaka i indyka wygląda znakomicie i smakuje wyśmienicie. Chili wyostrza jej smak, a łagodzi ją szpinak. Serek nadaje jej lekkości i wyjątkowej delikatności.

Składniki

3 porcje, czas przygotowania 45 min

 

  • 1 opakowania serka śmietankowego,
  • 1 duży filet z kurczaka,
  • 100 g mielonego mięsa z indyka,
  • papryczki chili,
  • ½ suchej małej bułki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki szpinaku rozdrobnionego,
  • 6 płaskich łyżek kuskusu,
  • 1 łyżka ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 8 zielonych oliwek,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 marynowane papryczki peperoni czereśniowej,
  • sól himalajska do smaku,
  •  pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.

Przygotowanie

Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną  (w wodzie) wcześniej i odciśnięta bułkę, jajko i mieszamy. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, szpinak i doprawiamy solą, pieprzem, całość mieszamy do połączenia wszystkich składników.

Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jak najcieniej, doprawiamy solą i pieprzem.

Na całym  plastrze kurczaka rozsmarowujemy mięso mielone, na długości dodajemy w jednej linii serek. Całość zwijamy jak roladę, która przekładamy na natłuszczoną oliwą, folię aluminiową, zwijamy  jak cukierek (końcówki skręcamy). Czynność tą powtarzamy z drugą częścią mięsa. Otrzymane w ten sposób dwie rolady gotujemy na parze ,ok. 30 min.

Kuskus mieszamy z 1 łyżką oliwy i gotujemy na parze. Dzięki temu będzie sypki. Możemy również przygotować go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Ziarna słonecznika i pestki dyni miksujemy blenderem (nie za drobno) i prażymy na suchej patelni z szczyptą soli.

Ugotowany kuskus łączymy z uprażonymi ziarnami.

Pesto: oliwki, nać pietruszki (umyta i osuszona), 3 łyżki oliwy, sok z cytryny, miksujemy przy pomoc blendera na gładką pastę.

Na talerz przekładamy  pesto pietruszkowe, na którym układamy pokrojoną po skosie roladę i kuskus z ziarnami. Dodajemy papryczkę przekrojoną na ćwiartki i doprawiamy pieprzem do smaku. 

 Rada: żeby mięso nam się przy rozbijaniu i skręcaniu nie rozpadło, najlepiej przygotować je na foli spożywczej.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl