Polecam łososia w marynacie pomidorowej z dodatkiem oliwy truflowej. Gdy ją ugrillujemy, to oryginalny smak ryby wydobędziemy. Talarki zaś smakują jak z pieca kaflowego, takiego babcinego.
Składniki
3 porcje:
- 3 szt. łosoś dzwonka,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek z truflą,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 4 szt. pomidorów suszonych w oleju,
- 2 łyżki oleju z pomidorów,
- 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego,
- listki świeżej bazylii,
- sól himalajska świeżo mielona do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielona do smaku,
- 2 duże ziemniaki,
- pomidorki koktajlowe.
Przygotowanie
Marynata: do naczynia wlewamy olej, oliwę z truflą i olej z pomidorów suszonych, dodajemy koperek, sok z limonki, przecier pomidorowy, pokrojone drobno pomidory suszone i kilka listków bazylii. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Łososia płuczemy, suszymy i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na ok. 1 godziny do lodówki.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na jak najcieńsze plasterki. Suszymy papierowym ręcznikiem smarujemy olejem i oprószamy solą.
Ryby przekładamy na folię aluminiową i grillujemy na ruszcie. Ziemniaki bezpośrednio układamy na rożnie i grillujemy do uzyskania złotawo – brązowego koloru.
Na talerzu układamy łososia, talarki, ozdabiamy listkami bazylii i podajemy z grillowanymi pomidorkami.
0 komentarzy