Paluszki serowe z kapary

6 wrz, 2014 | GRILL, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 1 komentarz

Paluszki serowe z kapary to smaczna przekąska, którą łatwo się przygotowuje i niewiele kosztuje. Można w piekarniku je piec, albo na grillu z pokrywą.

Składniki

na 8 porcji:

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g),
  • 3 łyżki kapary,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 60 g startego sera żółtego,
  •  świeży tymianek,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przygotowanie

Rada: ciasto francuskie powinno być mocno schłodzone. Można go samemu wcześniej zrobić  lub kupić gotowe, skraca to czas wykonania i takie paluszki można przygotować w każdej chwili.

Takie paluszki możemy również przygotować w piekarniku.

Oliwki drobno szatkujemy i mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy pieprzem. Na połowę ciasta przekładamy kapary, dodajemy ser i igiełki tymianku. Przykrywamy drugą połówką ciasta i delikatnie wałkujemy.

Tak przygotowane ciasto kroimy na cienkie paseczki i przekładamy na folię ułożoną, na górnym ruszcie.

Pieczemy w grillu rozgrzanym do 180°C, pod zamkniętą pokrywą ok. 10 – 15 min.

Skręcamy maksymalnie temperaturę i przekładamy paluszki niżej (drugą stroną). Pozostawiamy na ok. 2 min do uzyskania złotawego koloru.

Paluszki można podać z mięsem lub samym sosem np. salsą.

1 komentarz

  1. Anonimowy

    Może i ja sam je zrobię 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl