Paluszki serowe z kapary to smaczna przekąska, którą łatwo się przygotowuje i niewiele kosztuje. Można w piekarniku je piec, albo na grillu z pokrywą.
Składniki
na 8 porcji:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g),
- 3 łyżki kapary,
- 2 ząbki czosnku,
- 60 g startego sera żółtego,
- świeży tymianek,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Rada: ciasto francuskie powinno być mocno schłodzone. Można go samemu wcześniej zrobić lub kupić gotowe, skraca to czas wykonania i takie paluszki można przygotować w każdej chwili.
Takie paluszki możemy również przygotować w piekarniku.
Oliwki drobno szatkujemy i mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy pieprzem. Na połowę ciasta przekładamy kapary, dodajemy ser i igiełki tymianku. Przykrywamy drugą połówką ciasta i delikatnie wałkujemy.
Tak przygotowane ciasto kroimy na cienkie paseczki i przekładamy na folię ułożoną, na górnym ruszcie.
Pieczemy w grillu rozgrzanym do 180°C, pod zamkniętą pokrywą ok. 10 – 15 min.
Skręcamy maksymalnie temperaturę i przekładamy paluszki niżej (drugą stroną). Pozostawiamy na ok. 2 min do uzyskania złotawego koloru.
Paluszki można podać z mięsem lub samym sosem np. salsą.
Może i ja sam je zrobię 🙂