Składniki
na 6 porcji:
- 6 dużych plastrów schabu z kością,
- 150 g musztardy francuskiej,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony,
- 4 łyżki miodu,
- sól,
- 18 małych ziemniaków,
- 9 małych ząbków czosnku,
- 3 łyżki masła,
- 24 szt. kapary,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- rozmaryn do dekoracji.
Przygotowanie
Schab płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem,nacieramy solą i pieprzem.
Musztardę mieszamy z miodem, 2 łyżkami oliwy i obtaczamy w niej schab. Mięso odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Ziemniaki obieramy, płuczemy, suszymy i nacinamy je w jednym miejscu (po długości).
Czosnek obieramy, kroimy na plasterki, które wkładamy w nacięcia ziemniaków.
Ziemniaki (każdy oddzielnie) układamy na matowej str. folii spożywczej, dodajemy masło, solimy i zawijamy.
Schab wyciągamy z musztardy i przekładamy na blachę z piekarnika, ziemniaki w foli dodajemy po bokach. Pieczemy ok. 40 min w rozgrzanym piekarniku do 200°C.
Schab raz na jakiś czas odwracamy, żeby równomiernie się zrumienił.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pozostałą z marynaty musztardę z miodem i podgrzewamy często mieszając. Sos miodowo musztardowy gotowy jest w momencie osiągnięcia wysokiej temperatury, nie doprowadzamy do wrzenia. Można doprawić pieprzem do smaku. Na talerzu układamy schab, wyciągnięte z folii ziemniaki i sos. Dodajemy kapary i rozmaryn.
0 komentarzy